Hoe kan ik internettoegang beperken op de FRITZ!Box 7430

Internettoegang beperken met ouderlijk toezicht

Je kunt verschillende toegangsprofielen instellen in de FRITZ!Box en voor elk profiel kun je de volgende gegevens definiëren:

• hoe lang en wanneer het gebruik van internet is toegestaan op elke dag van de week
  • welke websites worden geblokkeerd of welke websites als enige zijn toegestaan
  • welke netwerkapplicaties (bijvoorbeeld onlinegames) geen toegang krijgen tot internet.

Je kunt elk toegangsprofiel toewijzen aan een of meer netwerkapparaten in het FRITZ!Box-thuisnetwerk. Zo kun je ervoor zorgen dat de apparaten die door een bepaalde persoon worden gebruikt, zoals computers, gameconsoles en smartphones, allemaal dezelfde beperkingen en hetzelfde toegestane budget hebben.

Voorwaarden / Beperkingen

• De functie voor ouderlijk toezicht is niet beschikbaar als de FRITZ!Box de internetverbinding van een andere router gebruikt ("IP client mode"). In dit geval regel je internettoegang in de andere router.
  • In het algemeen geldt dat netwerkapparaten in het gastnetwerk (privéhotspot) worden toegewezen aan het toegangsprofiel "Guest" en niet afzonderlijk kunnen worden geconfigureerd.
Hoe kan ik internettoegang beperken op de FRITZ!Box 7430

Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface.

Voorbereidingen

Filterlijsten maken

Als je wilt voorkomen dat bepaalde websites worden weergegeven (blacklist) of wilt dat gebruikers alleen toegang hebben tot bepaalde websites (whitelist), voer je de adressen (URL's) in de betreffende filterlijst in:

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Filters" in het menu "Internet".
  3. Klik op de tab "Lists".
  4. Klik op de koppeling "Edit" naast de lijst die je wilt bewerken.
    Hoe kan ik internettoegang beperken op de FRITZ!Box 7430

Als je het filter voor websites hebt ingeschakeld voor een specifiek toegangsprofiel, geldt in het algemeen de regel dat rechtstreekse IP-toegang tot websites is geblokkeerd voor leden van dat profiel. Je kunt de lijst "Permitted IP addresses" bekijken om te weten welke IP-adressen niet kunnen worden aangeroepen omdat de FRITZ!Box de toegang verhindert, en je kunt deze adressen indien gewenst vrijgeven.

5. Voer de internetadressen (URL's) of IP-adressen in het veld in (niet meer dan 500 adressen per lijst). Druk na het invoeren van elk adres op de spatiebalk.
    Voorbeeld:
    poker.com xxx.com aggro.tv
  6. Klik op "OK" om de lijst op te slaan.

Netwerkapplicaties configureren

Als je de toegang tot internet wilt blokkeren voor bepaalde netwerkapplicaties (zoals onlinegames), moet je dit eerst configureren in de FRITZ!Box:

Hoe kan ik internettoegang beperken op de FRITZ!Box 7430

Je kunt alleen netwerkapplicaties blokkeren die exclusief gebruikmaken van het TCP- of UDP-protocol.

Configureer toegangs- en prioriteitsregels voor netwerkapplicaties.

Toegangsprofiel instellen

Algemene toegangsprofielen zijn vooraf geconfigureerd in de FRITZ!Box. Alle netwerkapparaten in het FRITZ!Box-thuisnetwerk die niet aan een specifiek profiel zijn toegewezen, worden automatisch toegewezen aan het toegangsprofiel "Standard". Het toegangsprofiel "Guest" is voor alle netwerkapparaten die toegang hebben als gast.

Als je individuele instellingen voor internettoegang wilt configureren voor bepaalde gebruikers of gebruikersgroepen, moet je een afzonderlijk toegangsprofiel voor elke betreffende gebruiker of gebruikersgroep instellen:

Toegangsprofiel toewijzen

Je kunt minimaal één keer toegangsprofielen toewijzen aan alle netwerkapparaten die zijn verbonden met het FRITZ!Box-thuisnetwerk:

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Filters" in het menu "Internet".
  3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst het gewenste toegangsprofiel voor het netwerkapparaat.
    Voorbeeld:
    Je hebt het toegangsprofiel "Max" gemaakt voor je zoon. Max gebruikt de internetverbinding van de FRITZ!Box met zijn smartphone, zijn gameconsole en zijn computer. Als je wilt dat het budget van Max internettoegang vanaf al deze apparaten dekt, moet je alle drie apparaten toewijzen aan het toegangsprofiel "Max".
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Aanvullende beveiligingsmaatregelen implementeren

Toegangsprofiel "Standard" aanpassen

Als je wilt voorkomen dat ouderlijk toezicht wordt omzeild, moet je geen internettoegang toestaan voor leden van het toegangsprofiel "standard":

Hoe kan ik internettoegang beperken op de FRITZ!Box 7430

Alle netwerkapparaten in het FRITZ!Box-thuisnetwerk die niet aan een specifiek profiel zijn toegewezen, worden automatisch toegewezen aan het toegangsprofiel "Standard".

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Filters" in het menu "Internet".
  3. Klik op de tab "Access Profiles" en vervolgens op de knop (bewerken) voor het profiel "Standard".
  4. Schakel de optie "never" in het menu "Time Limit" in.
  5. Schakel de optie "Use of guest access blocked" in.
  6. Klik op OK" om het toegangsprofiel op te slaan.

Wachtwoordbeveiliging instellen voor FRITZ!Box

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box al beveiligd met een wachtwoord. Als je de wachtwoordbeveiliging van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, schakel deze weer in:

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "FRITZ!Box Users" in het menu "System".
  3. Klik op de tab "Login to the Home Network".
  4. Schakel de optie "Login with FRITZ!Box user name and password" in, of, als je nog geen gebruikers hebt geconfigureerd:
  5. Schakel de optie "Login with the FRITZ!Box password" in en voer een wachtwoord naar keuze in dat zal worden vereist voor toegang tot de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  6. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.