Hoe kan ik de snelheid van mijn draadloze verbinding verbeteren

1. Zorg ervoor dat u gebruik maakt van uw eigen draadloze verbinding

1. Ga naar Wat Is Mijn IP om uw IP-adres te controleren.
  2. Kopieer het IP-adres.
  3. Ga naar Who Is, plak uw IP-adres in het zoekveld en controleer of uw IP-adres aan edpnet toebehoort.

In het geval dat het geen IP-adres van edpnet is, dan bent u verbonden met een draadloze netwerk in uw buurt. U moet een verbinding hebben met uw eigen draadloos netwerk.

2. Vermijd misbruik van uw draadloze verbinding

Via de webinterface van uw modem kunt u controleren welke interne toestellen (computers, smartphones, draadloze printers, etc.) daarmee draadloos verbonden zijn met de modem. Het is mogelijk om een aantal toestellen uit te sluiten en te blokkeren.

Als u gebruik maakt van een edpnet FRITZ!Box modem, vind hier hoe u een netwerktoestellen kan verwijderen vanuit de user-interface of neem contact op met onze klantendienst.​

Als u vermoedt dat uw draadloze verbinding misbruikt wordt, wijzig dan meteen de netwerknaam en het wachtwoord van uw draadloze verbinding.

Als u gebruik maakt van een edpnet FRITZ!Box modem, vind hier hoe u de instellingen van uw draadloze netwerk op de Fritz!box modem kunt aanpassen of neem contact op met onze klantendienst.

3. Controleer de maximale snelheid die uw toestel ondersteunt

Er bestaan een aantal standaarden voor draadloze verbindingen (bijv., 802.11n, 802.11g, etc.). Bij elke standaard is er een maximale snelheid die behaald kan worden. Daarom is het belangrijk om te weten welke draadloze standaard door uw router wordt gebruikt en welke maximale snelheid behaald kan worden.

4. Controleer de draadloze antenne (-s)

In het geval dat uw router één draadloze antenne heeft, richt het recht omhoog of plaats het in de richting van het gebied waar uw draadloze verbinding het meest wordt gebruikt.

In het geval dat uw router meerdere antennes heeft, kunt u betere prestaties krijgen door deze in verschillende richtingen te wijzen.

5. Vind de ideale plaats voor uw router

De meest optimale positie voor uw draadloze router is:

• in de centrale ruimte om de dekking te maximaliseren
  • niet in de hoek van een kamer
  • in open open ruimte (niet achter of onder andere objecten)
  • voor maximale dekking moet de router zo hoog mogelijk staan (bijvoorbeeld op een tafel, op een boekenkast, enz.)
  • weg van andere zendapparaten (zoals draadloze telefoons, magnetrons, Bluetooth-apparaten, babyfoons, enz.)
  • weg van andere elektronische apparaten (zoals TV, akoestisch systeem, enz.)

Zorg er voor dar er geen metalen objecten, betonnen objecten en objecten die water bevatten (zoals, een aquarium, een koelkast, enz.) tussen de router en draadloze apparaten staan.

Bij het testen van de draadloze snelheid, plaats de router en het draadloze apparaat zo dicht mogelijk bij elkaar om de locatiefactor uit te sluiten.

Er bestaan apps voor smartphones die u kunnen helpen om uw draadloos netwerk  te analyseren (bvb., Wi-Fi analyzer).

6. Zorg voor up-to-date software

Soms krijgt uw draadloos toestel verlaagde Wi-Fi-snelheid, omdat de firmware verouderd is. Het is belangrijk om de firmware van alle draadloze toestellen (router, smartphone, tablet, enz.) up-to-date te houden.

Als u gebruik maakt van een edpnet FRITZ!Box modem, vind hier hoe u de firmware op uw Fritz!Box modem kunt upgraden of neem contact op met onze klantendienst.

7. Pas de naam van uw Wi-Fi netwerk aan

Als er andere draadloze netwerken met dezelfde naam in de buurt zijn, kunnen draadloze toestellen automatisch verbinding proberen te maken met een verkeerd draadloos netwerk. Daarom is het soms nuttig om de naam van uw draadloos netwerk te veranderen.

Als u gebruik maakt van een edpnet FRITZ!Box modem, vind hier hoe u de naam van uw draadloos netwerk kan aanpassen of neem contact op met onze klantendienst.​

8. Gebruik WPA2 encryptie

De maximale Wi-Fi snelheid kan enkel worden bereikt als de beveiliging van uw router op WPA2-encryptie is ingesteld. Alle andere encryptiemethoden kunnen niet meer dan 54 Mbps garanderen en dat kan een probleem op een VDSL-lijn veroorzaken waar de snelheid tot 100 Mbps verhoogd kan worden.

Als u gebruik maakt van een edpnet FRITZ!Box modem, vind hier hoe de instellingen van uw draadloos netwerk aangepast kunnen worden of neem contact op met onze klantendienst.

9. Selecteer het beste Wi-Fi kanaal

Als uw router op 2,4 GHz frequentieband is ingesteld, kiest u best kanaal 1, 6 of 11 voor uw Wi-Fi. Deze drie kanalen lappen elkaar niet over en daarom vertonen ze betere Wi-Fi prestaties dan andere kanalen.

10. Verhoog het zendvermogen van uw draadloze router

De Wi-Fi instellingen op de meeste routers bevatten functies waarmee een gebruiker het maximum zendvermogen kan instellen.

11. Zet uw draadloze verbinding op de 5GHz frequentieband

De meeste moderne routers bieden zowel 2,4 GHz als 5 GHz als frequentieband aan. Een 5 GHz frequentieband kan grotere hoeveelheden gegevens verzenden en is minder druk in vergelijking met een 2,4 GHz frequentieband die vaak overvol geraakt omdat het door de meeste draadloze toestellen gebruikt wordt. Dus, het instellen van uw Wi-Fi op 5 GHz frequentie kan helpen om de snelheid van uw draadloze verbinding te verhogen.