Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren

Dit artikel zal u door de installatie van de modem en de configuratie van internet en VoIP loodsen.

Inhoud van het pakket

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren
Van links naar rechts:
  • Telefoonkabel
  • DSL kabel om de modem op het telefoonstopcontact te verbinden
  • Netwerkkabel, om de computer met de modem te verbinden
  • Stroomadapter

De computer aansluiten

Sluit de stroomadapter aan op de achterkant van de modem.
Sluit de DSL kabel (met blauwe stekkers) op de blauwe DSL poort en verbindt het andere uiteinde met het telefoonstopcontact.
Sluit de netwerkkabel (met gele stekkers) op de gele LAN1 poort en verbindt het andere uiteinde met uw computer.

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren
Voorkant van de B-box 3V+

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren
Achterkant van de B-box 3V+

Let op: alleen B-box 3v + (het meest recente model van B-box 3) ondersteunt VoIP. Het vorige model van het toestel ondersteunt VoIP niet: het heeft geen telefoonpoorten en de VoIP-configuratie is ook niet beschikbaar via de webinterface.

De modem aanzetten

Schakel de modem in door de aan-uit knop op de achterkant in te drukken (de meest rechtse knop). Na een zelftest is de modem klaar voor configuratie. (De modem kan enkele malen herstarten bij het eerste gebruik. Dit proces kan enkele minuten duren.)

De modem status bepalen

POWER

• Blauw LED
    • Aan : De modem is staat AAN en is klaar voor gebruik.
    • Uit : De modem is staat UIT.

DSL

• Blauwe LED
    • Aan : De modem is op het DSL signaal in aan het trainen.
    • Uit : De modem ziet geen DSL signaal.

Internet

• Blauwe LED
    • Aan : De gebruikersgegevens staan correct ingesteld en de internetverbinding is tot stand gebracht.
    • Uit : Er staan geen gebruikersgegevens ingesteld.
  • Rode LED
    • Aan: De ingestelde gebruikersgegevens werden afgewezen (een fout in gebruikersnaam en/of wachtwoord).

LAN

• Blauwe LED
    • Aan : Er is tenminste één toestel verbonden met één van de LAN poorten en dit of deze toestel(en) staat AAN.
    • Uit : Er is geen toestel verbonden of de toestellen die verbonden zijn staan UIT.

Phone1 and Phone2

• Blauwe LED
    • Aan : Het VoIP account staat correct ingesteld en is klaar voor gebruik.
    • Uit : Er staat geen VoIP account ingesteld.
  • Rode LED
    • Aan : Het ingestelde VoIP account werd afgewezen (een fout in gebruikersnaam en/of wachtwoord).

WPS

• Blauwe LED
    • Knipperend : WPS wordt geactiveerd.

WiFi

• Blauwe LED
    • Aan : Het wireless netwerk is ingeschakeld in de modem.
    • Knipperend : WiFi wordt actief gebruikt.
    • Uit : Het wireless netwerk is uitgeschakeld in de modem.

ETH1-ETH4 (LED's bij de gele poorten op de achterkant)

• Groene LED
    • Aan : De modem heeft een succesvolle Ethernet verbinding tot stand gebracht via de oplichtende poort.
    • Knipperend : De modem verstuurt en/of ontvangt gegevens over de Ethernet verbinding via de oplichtende poort.
    • Uit : De modem heeft geen Ethernet verbinding via deze poort: er is geen kabel aangesloten of het aangesloten toestel staat uit.

Computer configuratie

Windows

1. Klik op 'Start' (Windows logo)> 'Instellingen' > 'Netwerkverbindingen'.
  2. Ga naar 'Netwerkcentrum'> 'Adapterinstellingen wijzigen'
  3. Dubbelklik op de LAN-verbinding om het statusvenster te openen.
  4. Klik de knop 'Eigenschappen' aan. Kijk na of er in het venster 'Eigenschappen' wel degelijk een netwerkkaart in het niet-actieve tekstveld 'Verbinding maken via' vermeld staat. Als dit niet zo is, neem dan contact op met uw netwerkadministrator.
  5. Selecteer 'Internetprotocol versie 4 (TCP/IPv4)' of v6 als die  actief is. Als het 'Internetprotocol (TCP/IP)' niet weergegeven is, neem dan contact op met uw netwerkadministrator.
  6. Klik de knop 'Eigenschappen' aan. Noteer indien nodig de huidige instellingen, om ze later te kunnen herstellen.
  7. Selecteer 'Automatisch een IP-adres laten toewijzen'.
  8. Selecteer 'Automatisch een DNS-serveradres laten toewijzen'.
  9. Klik op 'OK' om naar het venster 'Eigenschappen van LAN-verbinding' terug te keren.
  10. Klik op 'OK' om naar het venster 'Netwerkverbindingen' terug te keren.

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren

Mac OS X

1. Klik op het Apple icoon in de linkerboven hoek van de desktop en kies voor System Preferences.
  2. Onder Internet & Wireless, selecteer Network.
  3. Klik op de Advanced button wanneer het Network scherm verschijnt. De standaard is Automatic.
  4. Klik TCP/IP.
  5. Op het Configure IPv4 venster, selecteert u Using DHCP. Klik op Apply Now en sluit de resterende vensters.

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren

De webinterface weergeven

Open de webbrowser (Internet Explorer, Chrome, Firefox, Opera, Safari, ...) en typ het standaard adres voor de webinterface http://192.168.1.1 in de adresbalk.

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren

De B-box 3 modem is standaard beveiligd met een wachtwoord. Het standaard wachtwoord vindt u terug op de sticker die op de onderkant van het toestel werd geplakt.

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren

Internet en telefonie configuratie

Eerste pagina

Hier ziet u de eerste pagina die u te zien krijgt wanneer u de webinterface van de B-box 3 oproept:

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren

Selecteer User en geef het wachtwoord in dat u op de sticker terugvindt (hoofdlettergevoelig).

Klik op Next om door te gaan.

Let op! : op deze pagina kunt u de taalinstelling niet wijzigen. Hiervoor dient u eerst in te loggen.

Hoofdmenu

Nadat u ingelogd bent komt u in het hoofdmenu. Indien u dit wenst kunt u de taal wijzigen in de rehterbovenhoek. De interface van de modem is beschikbaar in het Engels (standaardtaal), Frans en Nederlands.

U ziet hier de volgende menu's:

• Netwerkverbinding: Hier kunt u een PPP verbinding instellen.
  • Toegangscontrole: Hier kunt u een Kinderslot, het Firewall niveau, een DMZ host, port forwarding en Remote toegang instellen.
  • Mijn modem: Hier kunt u algemene informatie over uw modem terugvinden, zoals Softwareversie, Activiteitstijd, etc. Daarnaast vindt u hier Netwerk Delen, DHCPv4 instellingen, DynDNS instellingen en Onderhoud (Herstart modem of terugzetten naar de Fabrieksinstellingen).
  • Wi-Fi: Hier kunt u uw draadloos netwerk instellen.
  • Ethernet: Hier kunt u de status van de ethernetpoorten nagaan (Up of Down, geeft aan of er een toestel verbondon is of juist niet). Daarnaast kunt u de verbruikte traffiek voor de betreffende poort nagaan.
  • USB: Hier ziet u terug of er een toestel via de USB poort verbonden is.
  • Telefoon: Hier kunt u uw telefonie instellen en door op Lijn 1 or Lijn 2 te klikken de oproepgeschiedenis voor het betreffende nummer nagaan.
Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren

Internet configuratie

Om uw PPP verbinding in te stellen dient u volgende stappen te volgen:

Selecteer Netwerkverbinding

Klik op Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren van het onderdeel Internet

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren

U ziet dat het volgende menu verschijnt:

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren

De modem staat standaard in Bridge Mode. U dient m.a.w. niet alleen uw gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen maar u dient ook de PPP te activeren door op Enable te klikken zoals in het menu hieronder is getoond.

Klik Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren zodra het gedaan is.

Nadat de modem de instellingen bewaard heeft komt u terug in het hoofdmenu. Als u nu terug op Netwerkverbinding klikt om vervolgens terug Toon Geavanceerde Instellingen te kiezen, dan ziet u daar dat uw modem verbonden is. U kan daar uw IP adres en andere instellingen die u gekregen hebt controleren:

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren

VoIP Configuratie

Selecteer in het hoofdmenu Telephone en klik op de blauwe knop

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren

U krijgt dan het volgende te zien:

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren

Om telefonie te activeren klikt u op Enable bovenaan.

Vanaf hier kunnen we starten met de configuratie van uw edpnet VOIP telefoon nummer

Domein: sip.edpnet.be of voip.edpnet.be
Telefoonnummer: uw telefoon nummer
Gebruikersnaam: uw telefoon nummer
Wachtwoord: het wachtwoord dat u van edpnet hebt gekregen voor uw telefonie.
Transport: UDP
Poort: 5060

Klik nu op de knop OK rechtsonderaan.

Van zodra de instellingen bewaard zijn wordt u doorverwezen naar de hoofdpagina. Wanneer u nu op Telephony klikt zal de status veranderen naar UP

Let op! : U dient uw modem niet te herstarten om na de configuratie van uw telefonie gebruik te kunnen maken.

Indien u echter problemen ondervindt dan raden wij u aan om de modem toch te herstarten (bvb. wanneer de lijnstatus niet UP wordt).

Hoe kan ik mijn B-box 3 modem installeren en configureren

Let erop dat u geen poorten kan samenvoegen. Elk telefoonnummer komt uit op de poort die u geconfigureerd hebt.

Het is slechts mogelijk om één nummer per telefoniepoort in te stellen.

Last updated on Aug 01, 2019 | Tags: