Wat moet ik weten over de interne bekabeling

als ik een glasvezelverbinding heb

Als u in een huis woont

Dan kan het niet makkelijker! Het Fiber-toegangspunt en de Fiber NT worden in uw huis geïnstalleerd. De Fiber NT zet het glasvezelsignaal om naar een ethernetsignaal dat uw router kan verwerken.  Het ethernetsignaal kan verdeeld worden naar verschillende kamers door middel van ethernetkabels.
Wat moet ik weten over de interne bekabeling

Binnenkomende optische vezel van de Optical Line Termination (OLT) op straat.

Fiber-toegangspunt (soms ook UTAC genoemd), een passieve doos die in het gebouw is geïnstalleerd en het eindpunt is voor de Fiber die van de straat komt.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Wat moet ik weten over de interne bekabeling

Het Fiber-toegangspunt wordt door onze leverancier geïnstalleerd.

Fiber NT (Fibre Network Termination, soms ONT genoemd, Optical Network Termination) zet het glasvezelsignaal om naar ethernetsignaal. Deze is geïnstalleerd in het gebouw en is verbonden met het Fiber-toegangspunt. Het zet de lichtsignalen van de Fiber/glasvezellijn om naar elektronische signalen die uw router kan lezen.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling

In een woning wordt één Fiber NT geïnstalleerd, meestal op het gelijkvloers of in de kelder. Deze wordt door onze leverancier geleverd.

Wanneer uw Fiber-verbinding geactiveerd is, zal het signaal afgeleverd worden op één van de vier Gigabit Ethernet LAN poorten (wees gerust, we geven steeds aan welke de correcte poort is die u dient te gebruiken op de order bevestiging).

Kijk hier voor meer informatie over wat een Fiber NT is en wat de LED lampjes weergeven

Meestal is er reeds bekabeling voorzien tussen het toegangspunt en de aparte technische locaties.

U mag zelf de router kiezen, maar opdat deze zou werken met de Fiber-oplossing moet de router:

• een PPP sessie kunnen opbouwen,
  • VLAN 10 tagging ondersteunen,
  • Gigabit-poorten hebben (anders wordt uw snelheid beperkt tot 100Mbps).

Indien u niet zeker bent of de router deze functionaliteiten heeft, raden we u aan te kiezen voor de FRITZ!Box 7530, deze router wordt volledig ondersteund voor het gebruik op het Fiber -netwerk.

Indien u een FRITZ!Box heeft (7530 of een ander model), dan moet u deze als router configureren, en er zeker voor zorgen dat de NT aangesloten wordt op LAN 1 van de router.

Wij adviseren het gebruik van standaard 4 paar Cat5e (UTP) datakabels.

Gebruik geen Cat5 kabel, deze ondersteunt slechts snelheden tot 100Mbps.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling

We raden ook aan om de kabels in verschillende ruimtes in bereikbare kabelgoten te monteren en ze gemakkelijk toegankelijk te laten in de voorziene technische ruimtes.

Vermijd zoveel mogelijk de aanwezigheid van elektrische bedrading in de kabelgoten bij de ethernetkabels. AC-kabels kunnen interfereren met ethernet als u ze samen gebruikt. Wanneer u UTP's parallel met elektrische kabels gebruikt kan er ruis ontstaan en kan het signaal vervormd worden.

Ethernet wandcontacten moeten van dezelfde categorie zijn als de interne bedrading en ten minste cat5e.

De muurplaten kunnen in 1, 2, 4 en 6-jack configuraties worden geleverd

Wat moet ik weten over de interne bekabeling Wat moet ik weten over de interne bekabeling

Wat moet ik weten over de interne bekabeling Lokale toestellen (PCs, laptops, servers, consoles...)

In het geval dat u meerdere toestellen in uw lokale netwerk hebt, kunt u overwegen om een ethernet-switch te voorzien zodat u meer LAN-poorten in uw netwerk hebt die u kunt gebruiken om uw laptops, printers, spelconsoles, enz. aan te sluiten.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling

Als u een IP-telefoon of IP PBX hebt, kunt u deze eenvoudig aansluiten op één van de LAN-poorten van de modem/router of de firewall die er achter staat.

Als u een ISDN PBX hebt, zal u een toestel nodig hebben met de poort(en) die het ISDN-netwerk simuleren (meestal OneAccess IAD). Neem contact op met onze klantendienst om deze oplossing te bespreken.

Als u in een appartement woont

Als er een optische kabel beschikbaar is in uw appartement zullen zowel het Fiber-toegangspunt als de Fiber NT in uw appartement gesinstalleerd zijn. Kijk bovenstaand schema na om te zien of dit inderdaad het geval is.

Als er geen optische kabel beschikbaar is, zullen zowel het Fiber-toegangspunt als de Fiber NT in de gedeelde technische ruimte geïnstalleerd zijn (waarschijnlijk in de kelder). In dit geval zal de Fiber NT gedeeld worden met andere appartementen:

Wat moet ik weten over de interne bekabeling

Binnenkomende optische vezel van de Optical Line Termination (OLT) op straat.

Fiber-toegangspunt (soms ook UTAC genoemd), een passieve doos die in het gebouw is geïnstalleerd en het eindpunt is voor de Fiber die van de straat komt.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Wat moet ik weten over de interne bekabeling

In grotere appartementscomplexen, zijn er waarschijnlijk meerdere Fiber-toegangspunten.  U kan de correcte identificeren door gebruik te maken van het UTAC nummerdit staat vermeld op het Fiber-toegangspunt. De fiber-NT die u dient aan te sluiten op de router is verbonden met dit toegangspunt.

Het Fiber-toegangspunt wordt door onze leverancier geïnstalleerd.

Fiber NT (Fibre Network Termination, soms ONT genoemd, Optical Network Termination) zet het glasvezelsignaal om naar ethernet-signaal. Deze is geïnstalleerd in het gebouw en is verbonden met het Fiber-toegangspunt. Het zet de lichtsignalen van de Fiber/glasvezellijn om naar elektronische signalen die uw router kan lezen.

In grotere appartementscomplexen, zijn er waarschijnlijk meerdere Fiber-toegangspunten.  U kan de correcte identificeren door gebruik te maken van het UTAC nummer —dit staat vermeld op het Fiber-toegangspunt.  (zie Wat moet ik weten over de interne bekabeling Fiber-toegangspunt hierboven).

Wat moet ik weten over de interne bekabeling

Wanneer uw Fiber-verbinding geactiveerd is, zal het signaal afgeleverd worden op één van de vier Gigabit Ethernet LAN poorten (wees gerust, we geven in de email met de confirmatie van uw installatie steeds aan welke de correcte poort is die u dient te gebruiken).

Kijk hier voor meer informatie over wat een Fiber NT is en wat de LED lampjes weergeven

De installatie wordt door onze leverancier uitgevoerd.

Meestal is er reeds bekabeling voorzien tussen het toegangspunt en de aparte technische locaties.

U mag zelf de router kiezen, maar opdat deze zou werken met de Fiber-oplossing moet de router:

• een PPP sessie kunnen opbouwen,
  • VLAN 10 tagging ondersteunen,
  • Gigabit poorten hebben (anders wordt uw snelheid beperkt tot 100Mbps).

Indien u niet zeker bent of de router deze functionaliteiten heeft, raden we u aan te kiezen voor de FRITZ!Box 7530, deze router wordt volledig ondersteund voor het gebruik op het Fiber -netwerk.

Indien u een FRITZ!Box heeft (7530 of een ander model), dan moet u deze als router configureren, en er zeker voor zorgen dat de NT aangesloten wordt op LAN 1 van de router.

Wij adviseren het gebruik van standaard 4 paar Cat5e (UTP) datakabels.

Gebruik geen Cat5 kabel, deze ondersteunt slechts snelheden tot 100Mbps.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling

We raden ook aan om de kabels in verschillende ruimtes in bereikbare kabelgoten te monteren en ze gemakkelijk toegankelijk te laten in de voorziene technische ruimtes.

Vermijd zoveel mogelijk de aanwezigheid van elektrische bedrading in de kabelgoten bij de ethernetkabels. AC-kabels kunnen interfereren met ethernet als u ze samen gebruikt. Wanneer u UTP's parallel met elektrische kabels gebruikt kan er ruis ontstaan en kan het signaal vervormd worden.

Ethernet wandcontacten moeten van dezelfde categorie zijn als de interne bedrading en ten minste cat5e.

De muurplaten kunnen in 1, 2, 4 en 6-jack configuraties worden geleverd

Wat moet ik weten over de interne bekabeling Wat moet ik weten over de interne bekabeling

Wat moet ik weten over de interne bekabeling Local devices (PCs, laptops, servers, consoles...)

In het geval dat u meerdere toestellen in uw lokale netwerk hebt, kunt u overwegen om een ethernetswitch te voorzien zodat u meer LAN-poorten in uw netwerk hebt die u kunt gebruiken om uw laptops, printers, spelconsoles, enz. aan te sluiten.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling

Als u een IP-telefoon of IP PBX hebt, kunt u deze eenvoudig aansluiten op één van de LAN-poorten van de modem/router of de firewall die er achter staat.

Als u een ISDN PBX hebt, zal u een toestel nodig hebben met de poort(en) die het ISDN-netwerk simuleren (meestal OneAccess IAD). Neem contact op met onze klantendienst om deze oplossing te bespreken.

FAQ

De maximaal toegestane lengte van een Cat5e-kabel is 100 meter.

Je kan dit kopen bij de doe-het-zelf winkel in de buurt. In geval dat de bekabeling voorzien wordt door een professionele kabelfirma of aannemer, dan kan het nodige materiaal door hen voorzien worden.

Uw lokale elektricien kan dergelijk werk doen.

In het geval van woongebouwen met meerdere woningen, kantorencomplexen of winkelcentra, moeten de werkzaamheden worden uitgevoerd onder toezicht van de eigenaar van het gebouw of een persoon die verantwoordelijk is voor de interne bedrading

Om uw ISDN PBX op edpnet-verbinding te laten gebruiken, installeren we meestal OneAccess IAD, het toestel dat ISDN-netwerk simuleert en is uitgerust met BRI- of PRI-poorten.

IAD wordt verbonden met de modem / router en bevindt zich normaal gesproken in hetzelfde technische ruimte als de laatste. Als uw PBX zich in een ander lokaal bevindt, dient u ervoor te zorgen dat u vrije Cat5e UTP-bekabeling hebt om de toestellen met elkaar te verbinden.

Neem contact op met onze klantenservice, wij helpen u graag verder!

Last updated on Feb 07, 2020 | Tags:
edpnet cookies

Functioneel noodzakelijke en analytische cookies zijn minimaal nodig voor een goede werking van de edpnet website. Deze worden niet gebruikt om u als bezoeker op onze website te identificeren. Raadpleeg ons Cookiebeleid voor alle details. U kan uw voorkeuren hieronder instellen.

Cookies instellen
Commerciële/Advertentie cookies zorgen ervoor dat getoonde advertenties op de edpnet website, subsites of Social Media relevant zijn voor u.