Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb

Als u in een huis woont

Dan kan het niet makkelijker! Het Fiber-toegangspunt en de Fiber NT worden in uw huis geïnstalleerd. De Fiber NT zet het glasvezelsignaal om naar een ethernetsignaal dat uw router kan verwerken.  Het ethernetsignaal kan verdeeld worden naar verschillende kamers door middel van ethernetkabels.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Optische vezel

Binnenkomende optische vezel van de Optical Line Termination (OLT) op straat.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Fiber-toegangspunt

Fiber-toegangspunt (soms ook UTAC genoemd), een passieve doos die in het gebouw is geïnstalleerd en het eindpunt is voor de Fiber die van de straat komt.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb

Het Fiber-toegangspunt wordt door onze leverancier geïnstalleerd.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Fiber NT

Fiber NT (Fibre Network Termination, soms ONT genoemd, Optical Network Termination) zet het glasvezelsignaal om naar ethernetsignaal. Deze is geïnstalleerd in het gebouw en is verbonden met het Fiber-toegangspunt. Het zet de lichtsignalen van de Fiber/glasvezellijn om naar elektronische signalen die uw router kan lezen.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb

In een woning wordt één Fiber NT geïnstalleerd, meestal op het gelijkvloers of in de kelder. Deze wordt door onze leverancier geleverd.

Wanneer uw Fiber-verbinding geactiveerd is, zal het signaal afgeleverd worden op één van de vier Gigabit Ethernet LAN poorten (wees gerust, we geven steeds aan welke de correcte poort is die u dient te gebruiken op de order bevestiging).

Kijk hier voor meer informatie over wat een Fiber NT is en wat de LED lampjes weergeven

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Ethernet kabels

Wij adviseren het gebruik van standaard 4 paar Cat5e (UTP) datakabels.

Gebruik geen Cat5 kabel, deze ondersteunt slechts snelheden tot 100Mbps.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb

We raden ook aan om de kabels in verschillende ruimtes in bereikbare kabelgoten te monteren en ze gemakkelijk toegankelijk te laten in de voorziene technische ruimtes.

Vermijd zoveel mogelijk de aanwezigheid van elektrische bedrading in de kabelgoten bij de ethernetkabels. AC-kabels kunnen interfereren met ethernet als u ze samen gebruikt. Wanneer u UTP's parallel met elektrische kabels gebruikt kan er ruis ontstaan en kan het signaal vervormd worden.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Router

U mag zelf de router kiezen, maar opdat deze zou werken met de Fiber-oplossing moet de router:

• een PPP sessie kunnen opbouwen,
  • VLAN 10 tagging ondersteunen,
  • Gigabit-poorten hebben (anders wordt uw snelheid beperkt tot 100Mbps).

Indien u niet zeker bent of de router deze functionaliteiten heeft, raden we u aan te kiezen voor de FRITZ!Box 7530, deze router wordt volledig ondersteund voor het gebruik op het Fiber -netwerk.

Indien u een FRITZ!Box heeft (7530 of een ander model), dan moet u deze als router configureren, en er zeker voor zorgen dat de NT aangesloten wordt op LAN 1 van de router.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Ethernet wandcontacten

Ethernet wandcontacten moeten van dezelfde categorie zijn als de interne bedrading en ten minste cat5e.

De muurplaten kunnen in 1, 2, 4 en 6-jack configuraties worden geleverd

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Ethernet-switch (optioneel)

In het geval dat u meerdere toestellen in uw lokale netwerk hebt, kunt u overwegen om een ethernet-switch te voorzien zodat u meer LAN-poorten in uw netwerk hebt die u kunt gebruiken om uw laptops, printers, spelconsoles, enz. aan te sluiten.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
PBX (optioneel)

Als u een IP-telefoon of IP PBX hebt, kunt u deze eenvoudig aansluiten op één van de LAN-poorten van de modem/router of de firewall die er achter staat.

Als u een ISDN PBX hebt, zal u een toestel nodig hebben met de poort(en) die het ISDN-netwerk simuleren (meestal OneAccess IAD). Neem contact op met onze klantendienst om deze oplossing te bespreken.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Lokale toestellen (PCs, laptops, servers, consoles...)

Als u in een appartement woont

Als er een optische kabel beschikbaar is in uw appartement zullen zowel het Fiber-toegangspunt als de Fiber NT in uw appartement gesinstalleerd zijn. Kijk bovenstaand schema na om te zien of dit inderdaad het geval is.

Als er geen optische kabel beschikbaar is, zullen zowel het Fiber-toegangspunt als de Fiber NT in de gedeelde technische ruimte geïnstalleerd zijn (waarschijnlijk in de kelder). In dit geval zal de Fiber NT gedeeld worden met andere appartementen:

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Optische vezel

Binnenkomende optische vezel van de Optical Line Termination (OLT) op straat.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Fiber-toegangspunt

Fiber-toegangspunt (soms ook UTAC genoemd), een passieve doos die in het gebouw is geïnstalleerd en het eindpunt is voor de Fiber die van de straat komt.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb

In grotere appartementscomplexen, zijn er waarschijnlijk meerdere Fiber-toegangspunten.  U kan de correcte identificeren door gebruik te maken van het UTAC nummer — dit staat vermeld op het Fiber-toegangspunt. De fiber-NT die u dient aan te sluiten op de router is verbonden met dit toegangspunt.

In grotere appartementscomplexen, zijn er waarschijnlijk meerdere Fiber-toegangspunten.  U kan de correcte identificeren door gebruik te maken van het UTAC nummerdit staat vermeld op het Fiber-toegangspunt. De fiber-NT die u dient aan te sluiten op de router is verbonden met dit toegangspunt.

Het Fiber-toegangspunt wordt door onze leverancier geïnstalleerd.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Fiber NT

Fiber NT (Fibre Network Termination, soms ONT genoemd, Optical Network Termination) zet het glasvezelsignaal om naar ethernetsignaal. Deze is geïnstalleerd in het gebouw en is verbonden met het Fiber-toegangspunt. Het zet de lichtsignalen van de Fiber/glasvezellijn om naar elektronische signalen die uw router kan lezen.

In grotere appartementscomplexen, zijn er waarschijnlijk meerdere Fiber-toegangspunten.  U kan de correcte identificeren door gebruik te maken van het UTAC nummer — dit staat vermeld op het Fiber-toegangspunt  (zie Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb Fiber-toegangspunt hierboven).

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb

Wanneer uw Fiber-verbinding geactiveerd is, zal het signaal afgeleverd worden op één van de vier Gigabit Ethernet LAN poorten (wees gerust, we geven steeds aan welke de correcte poort is die u dient te gebruiken op de order bevestiging).

Kijk hier voor meer informatie over wat een Fiber NT is en wat de LED lampjes weergeven

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Verticale ethernetkabel

Meestal is er reeds bekabeling voorzien tussen het toegangspunt en de aparte technische locaties.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Router

U mag zelf de router kiezen, maar opdat deze zou werken met de Fiber-oplossing moet de router:

• een PPP sessie kunnen opbouwen,
  • VLAN 10 tagging ondersteunen,
  • Gigabit-poorten hebben (anders wordt uw snelheid beperkt tot 100Mbps).

Indien u niet zeker bent of de router deze functionaliteiten heeft, raden we u aan te kiezen voor de FRITZ!Box 7530, deze router wordt volledig ondersteund voor het gebruik op het Fiber -netwerk.

Indien u een FRITZ!Box heeft (7530 of een ander model), dan moet u deze als router configureren, en er zeker voor zorgen dat de NT aangesloten wordt op LAN 1 van de router.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Ethernet kabels

Wij adviseren het gebruik van standaard 4 paar Cat5e (UTP) datakabels.

Gebruik geen Cat5 kabel, deze ondersteunt slechts snelheden tot 100Mbps.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb

We raden ook aan om de kabels in verschillende ruimtes in bereikbare kabelgoten te monteren en ze gemakkelijk toegankelijk te laten in de voorziene technische ruimtes.

Vermijd zoveel mogelijk de aanwezigheid van elektrische bedrading in de kabelgoten bij de ethernetkabels. AC-kabels kunnen interfereren met ethernet als u ze samen gebruikt. Wanneer u UTP's parallel met elektrische kabels gebruikt kan er ruis ontstaan en kan het signaal vervormd worden.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Ethernet wandcontacten

Ethernet wandcontacten moeten van dezelfde categorie zijn als de interne bedrading en ten minste cat5e.

De muurplaten kunnen in 1, 2, 4 en 6-jack configuraties worden geleverd

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Ethernet-switch (optioneel)

In het geval dat u meerdere toestellen in uw lokale netwerk hebt, kunt u overwegen om een ethernet-switch te voorzien zodat u meer LAN-poorten in uw netwerk hebt die u kunt gebruiken om uw laptops, printers, spelconsoles, enz. aan te sluiten.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
PBX (optioneel)

Als u een IP-telefoon of IP PBX hebt, kunt u deze eenvoudig aansluiten op één van de LAN-poorten van de modem/router of de firewall die er achter staat.

Als u een ISDN PBX hebt, zal u een toestel nodig hebben met de poort(en) die het ISDN-netwerk simuleren (meestal OneAccess IAD). Neem contact op met onze klantendienst om deze oplossing te bespreken.

Wat moet ik weten over interne bekabeling als ik een fiber-verbinding heb
Lokale toestellen (PCs, laptops, servers, consoles...)