Wat moet ik weten over de interne bekabeling

Als u in een huis woont

Zo werkt het: de DSL-lijn arriveert op het Proximus intropunt, waar de verdere technische installatie zal voorzien worden. Het intropunt is voorzien van een TF2007 contact, waarop de modem/router zal aangesloten worden. Via ethernetkabels kan het internetsignaal verder verspreid worden naar de andere ruimtes in het gebouw/huis.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Invoerkabel

De invoerkabel is de Proximus-kabel die afkomstig is van de lokale wijkkast (LEX of ROP). Deze kabel bestaat uit verschillende koperparen waarover het telefoon- en/of DSL-signaal loopt. Uw signaal is actief op één koperpaar ervan.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Intropunt van het gebouw

Het intropunt vormt de overgang van buiten- naar binnenbekabeling. Het binnenkomend paar wordt aan één zijde van de doos gemonteerd (rechts op de foto hieronder), het interne paar wordt met de andere zijde van de doos verbonden (links op de foto).

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Als u uw huis aan het bouwen bent en er is nog geen intropunt aanwezig, neem dan contact op met Proximus en zorg intussen voor de volgende voorzieningen:
  • een houten montageplaat van minstens 50 x 50 cm voor de installatie van het intropunt in een goed toegankelijke ruimte, dicht bij de plaats van waaruit de aansluitleidingen naar de andere ruimtes vertrekken;
  • een harde, gladwandige PVC-kabelgoot voor toekomstige kabel;
  • 2X 230V stopcontacten.

Zie Welke voorbereidende werkzaamheden voor mijn internetverbinding moeten worden voorzien wanneer ik aan het bouwen of verbouwen ben voor meer details..

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
TF2007 contact

Een TF2007 contact is een aansluitdoos die nodig is voor de installatie van een VDSL2-lijn en is speciaal ontworpen om de interne bekabelingsregels te respecteren.

U kunt een TF2007 zelf installeren of u bestelt een Telecom Installatie.  Dan komt een edpnet of een Proximus technieker langs, die dan het binnekomend paar in uw woning zal labellen en de TF2007  zal installeren.

Bekijk onze pagina met meer details over wat een TF2007 is, en de handleiding voor de installatie ervan.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Modem/router

De modem/router moet VDSL ondersteunen en moet geschikt zijn voor gebruik op het nationaal VDSL-netwerk (officieel gecertificeerd door Proximus). Vergeet niet dat er ook een gecertificeerde firmware-versie geïnstalleerd worden op uw modem/router.

Bekijk onze actuele lijst van model/firmwarecombinaties die gecertificeerd zijn voor het VDSL-netwerk in België.

De FRITZ!Box 7530 is verkrijgbaar bij edpnet.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Ethernetkabels

Wij adviseren het gebruik van standaard 4 paar Cat5e (UTP) datakabels.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling

We raden ook aan om de kabels in verschillende ruimtes in bereikbare kabelgoten te monteren en ze gemakkelijk toegankelijk te laten in de voorziene technische ruimtes.

Vermijd zoveel mogelijk de aanwezigheid van elektrische bedrading in de kabelgoten bij de ethernetkabels. AC-kabels kunnen interfereren met ethernet als u ze samen gebruikt. Wanneer u UTP's parallel met elektrische kabels gebruikt kan er ruis ontstaan en kan het signaal vervormd worden.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Ethernetstopcontacten

Ethernetaansluitingen moeten van dezelfde categorie zijn als de interne bedrading en ten minste cat5e.

De muurplaten kunnen in 1, 2, 4 en 6-jack configuraties worden geleverd.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Ethernet switch (optioneel)

In het geval dat u meerdere toestellen in uw lokale netwerk hebt, kunt u overwegen om een ethernetswitch te voorzien zodat u meer LAN-poorten in uw netwerk hebt die u kunt gebruiken om uw laptops, printers, spelconsoles, enz. aan te sluiten.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Wat moet ik weten over de interne bekabeling
PBX (optioneel)

Als u een IP-telefoon of IP PBX hebt, kunt u deze eenvoudig aansluiten op één van de LAN-poorten van de modem/router of de firewall die er achter staat.

Als u een ISDN PBX hebt, zal u een toestel nodig hebben met de poort(en) die het ISDN-netwerk simuleren (meestal OneAccess IAD). Neem contact op met onze klantendienst om deze oplossing te bespreken.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Aan te sluiten apparatuur (PCs, laptops, servers, spelconsoles...)

Als u in een flatgebouw woont

In dit geval bevindt het intropunt zich in een gemeenschappelijke technische ruimte (veelal in de kelder van het gebouw), terwijl het materiaal/de hardware geïnstalleerd wordt in een aparte technische ruimte die voor uw appartement, kantoor, winkel, etc persoonlijk voorzien is.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Invoerkabel

De invoerkabel is de Proximus-kabel die afkomstig is van de lokale wijkkast (LEX of ROP). Deze kabel bestaat uit verschillende koperparen waarover het telefoon- en/of DSL-signaal loopt. Uw signaal is actief op één koperpaar ervan.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Intropunt van het gebouw

Het intropunt vormt de overgang van buiten- naar binnenbekabeling. Het binnenkomend paar wordt aan één zijde van de doos gemonteerd (rechts op de foto hieronder), het interne paar wordt met de andere zijde van de doos verbonden (links op de foto).

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Verticale koperpaar

Meestal wordt pre-bekabeling gedaan vanaf het intrapunt tot de tussenliggende technische locatie in de buurt van de units (appartementen, winkels of kantoren) met behulp van meeraderige kabels.

In sommige gevallen is het mogelijk om het signaal te patchen via de interne kabel die werd gebruikt voor uw vorige verbinding, maar we raden aan om ervoor te zorgen dat er een vrij koperpaar loopt van het intrapunt naar uw technische ruimte of apparatuurruimte.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
TF2007 contact

Een TF2007 contact is een aansluitdoos die nodig is voor de installatie van een VDSL2-lijn en is speciaal ontworpen om de interne bekabelingsregels te respecteren.

U kunt een TF2007 zelf installeren of u bestelt een Telecom Installatie.  Dan komt een edpnet of een Proximus technieker langs, die dan het binnekomend paar in uw woning zal labellen en de TF2007  zal installeren.

Bekijk onze pagina met meer details over wat een TF2007 is, en de handleiding voor de installatie ervan.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Modem/router

De modem/router moet VDSL ondersteunen en moet geschikt zijn voor gebruik op het nationaal VDSL-netwerk (officieel gecertificeerd door Proximus). Vergeet niet dat er ook een gecertificeerde firmware-versie geïnstalleerd worden op uw modem/router.

Bekijk onze actuele lijst van model/firmwarecombinaties die gecertificeerd zijn voor het VDSL-netwerk in België.

De FRITZ!Box 7530 is verkrijgbaar bij edpnet.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Ethernetkabels

Wij adviseren het gebruik van standaard 4 paar Cat5e (UTP) datakabels.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling

We raden ook aan om de kabels in verschillende ruimtes in bereikbare kabelgoten te monteren en ze gemakkelijk toegankelijk te laten in de voorziene technische ruimtes.

Vermijd zoveel mogelijk de aanwezigheid van elektrische bedrading in de kabelgoten bij de ethernetkabels. AC-kabels kunnen interfereren met ethernet als u ze samen gebruikt. Wanneer u UTP's parallel met elektrische kabels gebruikt kan er ruis ontstaan en kan het signaal vervormd worden.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Ethernetstopcontacten

Ethernetaansluitingen moeten van dezelfde categorie zijn als de interne bedrading en ten minste cat5e.

De muurplaten kunnen in 1, 2, 4 en 6-jack configuraties worden geleverd.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Ethernet switch (optioneel)

In het geval dat u meerdere toestellen in uw lokale netwerk hebt, kunt u overwegen om een ethernetswitch te voorzien zodat u meer LAN-poorten in uw netwerk hebt die u kunt gebruiken om uw laptops, printers, spelconsoles, enz. aan te sluiten.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Wat moet ik weten over de interne bekabeling
PBX (optioneel)

Als u een IP-telefoon of IP PBX hebt, kunt u deze eenvoudig aansluiten op één van de LAN-poorten van de modem/router of de firewall die er achter staat.

Als u een ISDN PBX hebt, zal u een toestel nodig hebben met de poort(en) die het ISDN-netwerk simuleren (meestal OneAccess IAD). Neem contact op met onze klantendienst om deze oplossing te bespreken.

Wat moet ik weten over de interne bekabeling
Aan te sluiten apparatuur (PCs, laptops, servers, spelconsoles...)