Help & Support

Vind hier het antwoord op uw vraag

Wat is DLM (Dynamic Line Management)

Sinds het voorjaar van 2012 heeft Proximus op haar VDSL-netwerk Dynamic Line Management ingevoerd (DLM), een geautomatiseerd monitoring-en testproces. Iedere VDSL-lijn wordt na oplevering gedurende een week gemonitord en getest. In het geval van een positieve evaluatie wordt de VDSL-lijn, afhankelijk van de testresultaten, naar een hoger snelheidsprofiel (tot 100 Mbps) overgezet. Hierna wordt de lijn verder gemonitord en getest op kwaliteit en stabiliteit. Het is belangrijk om te weten dat bij een negatieve evaluatie de snelheid van de lijn teruggebracht wordt naar een lagere snelheid, met het oorspronkelijke snelheidsprofiel als minimum. Dit geautomatiseerde monitor- en testproces is een dynamisch proces dat op het VDSL-netwerk wordt toegepast en waarop edpnet, als operator, geen enkele invloed heeft.

Welke VDSL lijnen komen in aanmerking

Alle VDSL2-lijnen, behalve diegene die met het 'high upload'-snelheidsprofiel geconfigureerd zijn.

Hoe je tot 100 Mbps kan ontvangen

DLM wordt geactiveerd op elke lijn die in aanmerking komt. Dit is een volledig automatisch proces waarover edpnet geen invloed heeft. Na een tijd op het opgeleverde profiel zal DLM de kwaliteit, stabiliteit en werking van je lijn evalueren. Het resultaat van deze evaluatie kan aantonen dat je verbinding een hogere snelheid aankan zonder de kwaliteit en stabiliteit te beïnvloeden. In dat geval zal je verbinding automatisch een hogere snelheid krijgen (tot 100 Mbps). Kort na deze verhoging (gemiddeld na 1 dag) zal DLM opnieuw je verbinding evalueren op kwaliteit, stabiliteit en werking. Wanneer alles nog goed lijkt te werken zal de snelheid blijven en zal er een nieuwe evaluatieperiode worden ingepland. Zolang de kwaliteit van je verbinding goed blijft zal de lijn niet worden aangepast. De periode tussen evaluaties zal groter worden wanneer er niets wordt gewijzigd.

Belangrijk: Er is geen garantie dat de verhoogde snelheid door het DLM proces zal blijven. Indien er storingen beginnen op te treden of er een negatieve impact op andere lijnen komt kan het proces je snelheid terugbrengen naar het oorspronkelijke profiel.

DLM downgradet de lijn meestal niet naar een profiel dat lager is dan dat van de provisioning, maar bij de lijnen waarop vectoring actief is kan het soms een upstream snelheid iets verlagen om een goede transmissiekwaliteit en -stabiliteit te garanderen.

Zie ook: 

Wat is Vectoring Technologie?

Wanneer kies ik voor een High Upload profiel?

Welke snelheid kan ik verwachten op mijn VDSL lijn?

Last updated on Jul 30, 2014 | Tags:

Ik heb mijn antwoord niet gevonden

Contactgegevens

  • Edpnet NV
    Van Landeghemstraat 20
    9100 Sint-Niklaas
  • Openingsuren: Ma-Vrij, 9u - 17u
  •  
  • 03 265 67 00
  •  
  • Ombudsdienst